Dieta bezglutenowa to jeden z popularniejszych tematów w serwisach lifestyle'owych. Często również w sklepach możemy zauważyć produkty, które zawierają informację o braku glutenu w swoim składzie. Czy jednak rzeczywiście gluten jest produktem, którego powinniśmy unikać i dla kogo tak naprawdę jest szkodliwy. Tego dowiecie się z poniższego tekstu.
Kto musi wykluczyć gluten z diety?
Jeśli cierpimy na celiakię, to wykluczenie glutenu ze swojej diety jest oczywiście koniecznością. W przypadku nadwrażliwości na gluten powinniśmy go znacząco ograniczyć. Niektóre osoby jednak bez stwierdzonych problemów z trawieniem tego białka decyduje się na wykluczenie glutenu z diety. Nie jest to rozsądne podejście, ponieważ może doprowadzić do niedoboru witamin i mikroelementów. Jeśli decydujemy się na wykluczenie glutenu powinniśmy więc skontaktować się ze specjalistę. Więcej na temat celiakii i nietolerancji glutenu dowiecie się ze strony KtoMaLek.pl.
Czym jest gluten?
Gluten to lepka substancja występująca w ziarnach zbóż. Dla precyzji należy dodać, że jest to mieszanina białek zbudowana z gliadyny i gluteniny. To dzięki glutenowi możliwe jest tworzenie struktur lepki, elastycznych i sprężystych. To również gluten odpowiedzialny jest za to, że ciasta i inne wypieki są pulchne i łatwe w obróbce.
Należy zwróci uwagę, że nie jest on szkodliwy dla większości społeczeństwa, jeśli jest spożywany w odpowiednich ilościach. Tak było jeszcze w połowie poprzedniego stulecia, jednak gluten stał się dla producentów żywności bardzo przydatnym składnikiem. Poza elastycznością i pulchnością jest on również świetnym nośnikiem smaku. Z tego powodu możemy go znaleźć w wędlinach, słodyczach, a nawet wyrobach mlecznych. Do zwiększania spożycia przyczynił się również rozwój genetyki i wyprodukowanie ziaren, które zawierają znacznie większe ilości tego białka.
Kto musi wykluczyć gluten z diety?
Jeśli cierpimy na celiakię, to wykluczenie glutenu ze swojej diety jest oczywiście koniecznością. W przypadku nadwrażliwości na gluten powinniśmy go znacząco ograniczyć. Niektóre osoby jednak bez stwierdzonych problemów z trawieniem tego białka decyduje się na wykluczenie glutenu z diety. Nie jest to rozsądne podejście, ponieważ może doprowadzić do niedoboru witamin i mikroelementów. Jeśli decydujemy się na wykluczenie glutenu powinniśmy więc skontaktować się ze specjalistę. Więcej na temat celiakii i nietolerancji glutenu dowiecie się ze strony KtoMaLek.pl.
Zdjęcie: Pixabay